Voorstelling

Voorstelling

In Streuvels’ boek ‘De Teleurgang van de Waterhoek’ zagen de bewoners van een buurt met lede ogen aan, hoe een brug gebouwd werd die hun omgeving moest ontsluiten. Op de Waregemse Waterhoek hebben de bewoners geijverd om een brug te krijgen. Weliswaar een voetgangersbrugje en niet over de Schelde, maar wel over de expressweg Waregem – St.-Eloois-Vijve. Meteen was de link met Streuvels’ boek gelegd.

De ‘passerelle’ is er uiteindelijk gekomen en dit blijkt dan ook een prima verkeersvriendelijke en veilige oversteek. De buurtbewoners hebben een comité gesticht dat stilaan een vast begrip werd in het Waregemse ‘kermisgebeuren’: De Waterhoek.

Sindsdien wordt er naar jaarlijkse gewoonte 3 dagen ‘goed’ gefeest tijdens het eerste weekend van juli… en dat al sinds 1978. 

Huidige kaart de Waterhoek Waregem - onze wijk

Hoe zag onze wijk er 260 geleden uit? Geen spoorweg, geen expressweg en geen Desselgemsebaan, dus moeilijk om enkele herkenningspunten te vinden. Enkel de Gentsesteenweg was duidelijk te zien die enkele jaren ervoor als een van de eerste steenwegen Kortrijk en Gent verbond.

de waterhoek waregem vroeger

Een kaart met alle bebouwing en voetwegels uit 1844 zie je hieronder.

de waterhoek in 1844 - onze wijk